KVS Teacher Important Interview Questions & Answers ✅ KVs Q & A

KVS Teacher Important Interview Questions & Answers ✅ V.Imp Teacher Interview Q & A ☛ Teacher Interview Questions & Answers: Hello, all if you want Teacher Jobs like PRT, TGT, PGT, Yoga, Music, Nurse, etc post. try to your best and get jobs in KVs. 

KVS Important Interview Questions & Answer

Watch ☛ TOP 20 Interview Questions and Answers | Teacher Interview Q & A

Q1. Tell me something about yourself.

Answer: You are required to give a brief about your academic and professional qualifications to make the interviewer understand your background. The location of your studies and work experience will also highlight your adaptability to work in different locations.

Q2. Why do you want to become a teacher?

Answer: Tell your goals and objectives while answering this question. The best answer to this question would involve the roles and responsibilities you would be able to perform for the society while being a government teacher. It will make a lasting impression on the interviewer.  

Q3. Why do you want to join Kendriya Vidyalaya as a teacher?

Answer: Here the interviewer wants to check your knowledge about the Kendriya Vidyalaya. You must read thoroughly about KVS before going to the interview round.  

Q4. Are you ready to work in any City?

Answer: Explain your priorities and how comfortable you are in relocating to another place or to remote locations.  

Q5. Which was your favorite subject during your Graduation and Post-Graduation?

Answer: Tell the name of the subject in which you have the proficiency. The interviewer will ask more questions on your favorite subjects subsequently.  

Q6. What are your strengths and weaknesses?

Answer: In this answer, you need to describe your positive and negative features. For example, good communication skills, strong academic background, leadership qualities, etc. You will need to mention the weaknesses that you had earlier and later you managed to overcome them by your efforts and dedication.  

Q7: Describe a difficult work situation how you overcame it?

Answers:  Try to mention some incidents in which you along with your teammates were able to come out of a problem or difficult situation through teamwork and try to be positive.  

Q8. Do you read newspapers? What did you read?

Answer: Tell the names of the newspapers which you read on a daily basis. This question helps the interviewer to know your reading habits and your awareness regarding the important events occurring internationally and nationally.  

Q9. How do you spend your spare time?

Answer: When answering these kinds of interview questions, provide answers that are honest, but that also shows that you are a well-rounded person who is passionate about particular things. Avoid answers that make you seem uninteresting or, even worse, inappropriate. Also, try to tell your interests in things that will showcase your good teaching skills.  

Q10. What are the responsibilities of a school teacher?

Answer: The major responsibilities of a school teacher are to

  1. Helping children to move from early phases of learning to become expert
  2. Conducting and grading tests
  3. Working with students both in groups and personally
  4. Tracking, monitoring, and Supervising the performance and progress of each student
  5. Regular meeting with parents to discuss student’s progress  

Watch ☛ TOP 10 interview Questions and Answers| Teacher Interview Q & A

Q11. What are the duties of a school teacher?

Answer: The most important duties of a School teacher are:

  1. Preparing material for seminars and presentations
  2. Enforcing disciplinary actions & conducting progress reports
  3. Assessment of student progress and discussing concepts
  4. Making administrative and budget decisions  

Q12. How will you manage a lazy student?

Answer: These type of questions tests your skills to handle a difficult student. Try to give answers in such a manner that highlight your good teaching skills.  

Q13. How you will maintain discipline in your class?

Answer: The interviewer is checking whether you know different methods of maintaining classroom discipline or not. Some of them are:

  1. Know school guidelines for discipline procedures.
  2. Be fair, positive, and consistent.
  3. Provide a list of standards and consequences to parents and students.
  4. Keep your classroom orderly.
  5. Get to know your students.
  6. Let the students know you care.
  7. Treat students with the same respect you expect from them.
  8. Begin class on time and in a professional manner.
  9. Make learning fun.
  10. Praise good work, good responses, and good behavior.
  11. Don’t threaten or use sarcasm.
  12. Avoid arguing with students.
  13. Be mobile, moving around the room as students work or respond to instruction.
  14. Grade assignments and return them as soon as possible.  

Q14. Do you have knowledge of computers?

Answer: Tell them about your knowledge of MS Office, Word, Excel, PowerPoint, and the Internet. The interviewer is checking whether you have the basic knowledge of computer applications or not.  

Q15. How you can use the computer for your class?

Answer: The interviewer is checking whether you will be able to use modern techniques like e-learning in classroom teaching or not.  

Q16. Explain what will be your approach when a lesson does not work well?

Answer: The answer to this question would be the solution to the problem faced by a teacher in a class while explaining a lesson such as:

  • Concentrate on the weakness of the lessons & Utilize useful resource
  • Make the content easy and more comprehensive
  • Take advice and guidance from other experienced teachers  

Q17. What is pedagogy?

Answer: The method and practice of teaching, especially as an academic subject or theoretical concept.  

Q18. Why don’t you think about Lectureship?

Answer: Here interviewer is checking whether you will stick to the government teacher job or not. Try to frame the answer in such a manner that will show your interest in becoming a government school teacher rather than a lecturer in a college.

Q19. Explain what is the motive behind building the middle school?

Answer: The motive behind building middle school is to fill the gap between elementary and high school and an easy transition of students into adolescence.

Q20. Mention the pros and cons you see of implementing CCSS (Common Core State Standard)?

Pros

  1. You can examine the standard by yourself and see whether it gives the desired result
  2. It helps to know students and teachers consistency at each grade throughout all states
  3. It helps teachers to collaborate with any school nationwide
  4. It helps to improve professional development for teachers
  5. Easy for the student to get a grip over the subject while moving to other states

Cons

  1. Lack of implementation
  2. Sometimes challenging for students to meet the CCSS standards

Q21. What is type of qualities would you look for in a principal?

  1. Having a vision and a clear goal
  2. Planning and motivating
  3. Good communication at all levels
  4. Visibility, consistency, and accountability
  5. Supportive

Q22. Explain what is the responsibilities of a middle school teacher?

  1. The middle school teacher responsibilities include
  2. Helping children to move from early phases of learning to become expert
  3. Conducting and grading tests
  4. Presenting and setting up lessons
  5. Working with students both in groups and personally
  6. Tracking and monitoring the performance and progress of each student
  7. Regular meeting with parents to discuss student’s progress
  8. Supervising activities after school hours for sports, club and dance activities

The above questions will help in boosting your confidence during your interview round which will eventually result in a high score. Candidates are advised to thoroughly prepare the above interview questions for acing the KVS PGT/TGT/PRT 2020-2021 Interview Round.

Also Check…

Note: आप के एक Share से किसी का फायदा हो सकता है l तो अधिक से अधिक लोगो तक Share करें l हर रोज इस वेबसाइट पर आप सभी को, सभी प्रकार की सरकारी नौकरी की जानकारी दिया जाता है। तो आप सभी प्रकार के Sarkari Naukri की जानकारी पाना चाहते हैं। तो इस TechSingh123.com वेबसाइट के साथ हमेशा जुड़े रहे हैं और यहां पर Daily Visit करें।

यह भी देखें :- State-wise Jobs or Qualification-wise Jobs

error: Content is protected !!
Scroll to Top